Pripovjedači Gradske knjižnice Poreč

Mladen Kušec

HRT-ov doajen na najmudriji i najčarobniji mogući način obilježio je djetinjstvo i život mnogih generacija. Omiljeni novinar, pjesnik i pripovjedač za djecu, Mladen Kušec, ušao je u deveto desetljeće svojega života, no to ga ne priječi da s istim entuzijazmom, kao i prije mnogo godina, razgovara s djecom i s njima dijeli brojne mudrosti. Ali, Mladen svoje misli i životna saznanja rado izmjenjuje i s onom starijom djecom, koja, baš poput njega, kroz sretne priče uvijek neumorno oživljavaju ono što su odrastajući pomalo i izgubili.

 

Drago Orlić

Drago Orlić ugledni je porečki, istarski, hrvatski, mediteranski i europski pripovjedač, istraživač pučke književne baštine, urednik, nakladnik, novinar, satiričar, slikar i karikaturist, filmski scenarist, gastronom i štošta drugo, ali ponajprije pjesnik. Od pedesetak dosad objavljenih naslova, dobra polovica je upravo poezija. Uvijek se rado druži sa stanovnicima Doma u Poreču i rado ih svojim pričicama odvodi u srce porečke prošlosti, a s njima i rado komentira aktualna događanja.

 

Sniježana Matejčić

Sniježana Matejčić je politologinja po struci, novinarka po dugogodišnjem radnom iskustvu i aktivistica po vokaciji. Volonterka je Gradske knjižnice Poreč i aktivna je u projektu „Sretne priče“. Redovitim čitanjem priča uljepšava svakodnevnicu korisnicima Doma za starije i nemoćne Poreč.

 

Ondina Žužić

Ondina Žužić uključila se je među prvima u volonterske projekte Gradske knjižnice Poreč, kroz sve sezone projekta „Dam-daš: volonteri u akciji“ poučavajući polaznike osnovama njemačkog i talijanskog jezika. Od 2016. godine redovito čita korisnicima porečkog Doma.

 

Nadia Štifanić Dobrilović

Nadia Štifanić Dobrilović, kao zamjenica gradonačelnika Grada Poreča, prva je osoba iz javnog političkog života koja se je uključila u projekt „Sretne priče“ te je svojim primjerom pozvala sve da se priključe redovitom čitanju priča.

 

Tomislav Milohanić

U porečkom Domu za starije i nemoćne čitaju se i priče i stihovi Tomislava Milohanića. Njegovo druženje s našim najstarijim sugrađanima uvijek nas oplemenjuju, jer Milohanićeva djela, i proza i stihovi, na čakavštini i na književnom jeziku, nose u sebi ljubav prema čovjeku i zavičaju te čuvaju tradiciju zajednice. Pišući o svom kraju, njegovim stanovnicima, povijesti i običajima, ovaj istarski književnik na poseban način čuva baštinu i jezik, a stanovnici Doma najviše vole priče koje će ih povesti na putovanje u dane djetinjstva i mladosti.

 

Osnovna škola Poreč

2016. godine, učenici 6.e razreda Osnovne škole Poreč su se pod voditeljstvom pedagoginje Snježane Tićak Balaž i razrednice Snježane Sumić priključili svojim razrednim projektom „Znamo čitati – volimo čitati“ Projektu Gradske knjižnice Poreč Sretne priče. Čitali su poeziju i prozu istaknutih književnika (D. Tadijanovića, B. Prosenjaka, J. Truhelke i I. Bashevisa Singera), a mala stanka u čitanju upotpunjena je zvucima gitare i violončela koje u svirali razredni glazbenjaci. Susreti su prošli u ugodnom i toplom ozračju uz podršku korisnika Doma i osoblja. Ovi su susreti ukazali na važnost njegovanja odnosa, osjećaja i razumijevanja prema našim starijim sugrađanima. Cijeli Projekt pratili su i roditelji koji su svojim sudjelovanjem osnažili čitače.

Srednja škola Mate Balote, Poreč

U povodu Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca, učenici Srednje škole Mate Balote posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe u Poreču, gdje su čitali različite naslove i razgovarali s korisnicima.

Što učenici misle o volontiranju, kako im je bilo u Domu i planiraju li se opet uključiti u neki volonterski projekt ili aktivnost?

Karla Legović: Volontiranje je zapravo divno iskustvo u kojem možemo ne samo pomoći drugim ljudima, već i nasmijati ih i popričati s njima. Danas nam je bilo vrlo veselo i sigurno ćemo se vratiti. Tamo su ljudi ispunjeni ljubavi, smijehom i igrom, kao što su i sami rekli – oni su veliki dječji vrtić. Volontiranjem se planiram baviti i ubuduće, jer me to jednostavno obogaćuje i tada sam bolja i sretnija osoba.

Osim Karle Legović, u volontiranje su se uključili i učenici 4. razreda smjera agrotehničar, Mateo Antolović, Ana Kurelović i Antonio Červar. Oni su za druženje pripremili mnoštvo narodnih pjesama, ali i stihove Drage Orlića i Eveline Rudan.

Erik Kalčić

Vrijedni volonter Gradske knjižnice Poreč, jedan od najmlađih, uvijek pronađe vremena za druženje s korisnicima Doma za starije i nemoćne u Poreču te im redovito čita istarske štorijice te tiskane radove istarskih učenika na čakavštini i talijanskom jeziku.

 

Zorana Riggi

Mlada psihologinja iz Poreča, neumornog sportskog duha, uvijek je spremna uljepšati zimska popodneva starijim stanovnicima doma, a uz brojna djela iz istarske pisane baštine, redovito s korisnicima prolista dnevni tisak, popriča o aktualnostima iz Poreča i okolice, a njihova se druženja često oduže i do večernjih sati.

Davor Šišović

Davor Šišović, novinar i književni kritičar, vrsni je poznavatelj istarskog kulturnog nasljeđa i zaljubljenik u kulturnu baštinu. Proputovao je sva istarska sela neumorno dokumentirajući jezično bogatstvo.

 

Marija Sošić

Korisnike porečkog Doma razveselila je i teta Marija Sošić, pjesnikinja iz Sošići, koja svojom poezijom i duhovitim nastupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Autorica je brojnih zbirki poezije, a pjesme su joj objavljene u mnogim časopisima i zajedničkim zbirkama. Piše i uprizorenja, humoreske i scenske igre na čakavštini i hrvatskom standardnom jeziku. Članica je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Ivona Orlić

Dr.sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre održala je više zanimljivih predavanja iz etnologije, između ostalog predavanje o tradicijskom vjenčanju u Istri, vodeći prisutne kroz zanimljive priče i prikaz tradicijskog vjenčanja u Baderni s fotografijama iz 1928. godine čiji je autor prof. Ranieri Mario Cossar, tadašnji direktor Gradskog muzeja Poreč.

 

Mirjana Margetić

Djetinjstvo bez priča o njemu uopće ne bi bilo djetinjstvo. I zato smo Mjesec hrvatske knjige 2019. godine u Domu za starije i nemoćne u Poreču posvetiti iščezlom vremenu i svim onim zapisanim i nezapisanim pričama o isprepletenosti sjećanja, znanja i pričanja o materijalnoj i nematerijalnoj kulturi djetinjstva. Prikazom bitnijih događaja tijekom odrastanja, nastojali smo oživjeti nekadašnju dječju svakodnevicu te dragim nam stanovnicima Doma priuštiti obilje oživljenih uspomena. Gošća i predavačica bila je Mirjana Margetić, viša muzejska pedagoginja – kustosica Etnografskog muzeja Istre.

Goran Prodan

Sretne priče, vesele stihove, humoristične doskočice i štorijice iz naroda štićenicima porečkog Doma donio je naš sugrađanin, tekstopisac, novinar, satiričar i dugogodišnji urednik satirično-humorističnog podlistka Glasa Istre, La Kosti, Goran Prodan.

Kroz satiričke i parodijske priče i prepjeve, priče iz autorske zbirke kozerija, Prodan je razigranošću, duhovitošću i maštovitošću ispunio vrijeme stanovnicima Doma. Ovim smo putem još jednom obilježili 2021. godinu – Godinu čitanja.

Lili Jelenaca

Miši, petešić, škanjić i koza samo su neki od motiva iz zbirke pjesama „Dvi male ruke“ Puljanke Lili Jelenace. Nona Lili bila je gošća porečkog Doma za starije i nemoćne osobe Poreč u okviru projekta „Sretne priče – svaki tjedan gost jedan“, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč i uz podršku Ministarstva kulture i medija.

U Godini čitanja stanovnicima Doma donesli smo puno lijepih priča, stihova i riječi na čakavskom dijalektu. Njihovu su svakodnevnicu zasigurno oplemenilii stihovi none Lili, jer iz svakoga odiše ljubav prema životu, obitelji i prirodi. Zbirku je prekrasnim crtežima oslikala Marina Dželalija Jakominić, koja je uz autoricu predstavila zbirku.

Drago Draguzet i Avelina Daminjanević Draguzet

Kroz ciklus književnih druženja „Svaki tjedan gost jedan!“ iz projekta „Sretne priče“ za korisnike Doma za starije i nemoćne Poreč održani su brojni književni, poetski i glazbeni susreti s pjesnicima. Na taj način, organizator, Gradska knjižnica Poreč u ovoj Godini čitanja ukazuje na moć, blagodat i ljekovitost knjige te doprinosi razvoju društva u cjelini.

Tako je porečki Dom ispunila glazba i poezija Drage Draguzeta, vrsnog pjesnika i svirača narodnih istarskih instrumenata, koji je nastupio u pratnji cresko-pulske spisateljice i supruge Aveline Damijanjević Draguzet.

Vesna Petrić Terzić i Davor Terzić

Vesna Petrić Terzić rovinjska je pjesnikinja i skladateljica. Autorica je tri samostalne zbirke pjesama u kojima posebno mjesto zauzimaju pjesme na čakavskom dijalektu Žminjštine koje odišu posebnom čežnjom i toplinom, i otkrivaju gotovo zaboravljene osjećaje iz djetinjstva, čije je stihove prenijela štićenicima porečkog Doma za starije i nemoćne. Nastup je glazbeno obogatio kantautor Davor Terzić.

Nevija Cvitko

Nevija Cvitko, rođena u Pazinu, odrasla u Ruhcima, živi u Kukcima, porečka je pjesnikinja, koja prvi put objavljuje svoje pjesme na čakavštini u zbirci „Verši na šterni” 2020. godine. Iste godine izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije „Tebi ljubavi”.
Nevija Cvitko bila je gošća projekta „Sretne priče – svaki tjedan gost jedan” u porečkom Domu za starije i nemoćne osobe, gdje je čitajući svoju poeziju njene štićenike pokušala vratiti u sretno djetinjstvo, nezaboravne mladenačke dane i prve ljubavi.

Srđan Depolo

Srđan Depolo – pjevač, skladatelj i književnik iz Rijeke, bio je gost Doma za starije i nemoćne Poreč u ciklusu književnih druženja „Svaki tjedan gost jedan!“ iz projekta „Sretne priče“ Gradske knjižnice Poreč. Svojim programom iz svjetske glazbene baštine, izvedbama brojnih šansona Jacquesa Brela, Gilberta Bécauda, Yvesa Montanda, Charlesa Treneta i Sergea Reggianija u vlastitom hrvatskom prepjevu i francuskom originalu te s autorskim pjesmama, oduševio je korisnike Doma.

Srđan Depolo autor je brojnih prepjeva poezije i šansona s engleskog, francuskog, njemačkog i talijanskog jezika. Objavio je roman za odrasle „Gluhi auditorij“ te je autor dječje priče „Božićna pjesma čarobne krijesnice“, koju adaptiranu za scenu uspješno izvodi kazalište “Svarog” iz Zagreba. Također je skladatelj glazbe za kratke filmove, a uskoro se očekuju i njegove nove autorske pjesme, za koje nastavlja pisati stihove, skladati glazbu i orkestrirati ih.

Uključi se!

Prijava