Pripovjedači Gradske knjižnice Poreč

Mladen Kušec

HRT-ov doajen na najmudriji i najčarobniji mogući način obilježio je djetinjstvo i život mnogih generacija. Omiljeni novinar, pjesnik i pripovjedač za djecu, Mladen Kušec, ušao je u deveto desetljeće svojega života, no to ga ne priječi da s istim entuzijazmom, kao i prije mnogo godina, razgovara s djecom i s njima dijeli brojne mudrosti. Ali, Mladen svoje misli i životna saznanja rado izmjenjuje i s onom starijom djecom, koja, baš poput njega, kroz sretne priče uvijek neumorno oživljavaju ono što su odrastajući pomalo i izgubili.

 

Drago Orlić

Drago Orlić ugledni je porečki, istarski, hrvatski, mediteranski i europski pripovjedač, istraživač pučke književne baštine, urednik, nakladnik, novinar, satiričar, slikar i karikaturist, filmski scenarist, gastronom i štošta drugo, ali ponajprije pjesnik. Od pedesetak dosad objavljenih naslova, dobra polovica je upravo poezija. Uvijek se rado druži sa stanovnicima Doma u Poreču i rado ih svojim pričicama odvodi u srce porečke prošlosti, a s njima i rado komentira aktualna događanja.

 

Sniježana Matejčić

Sniježana Matejčić je politologinja po struci, novinarka po dugogodišnjem radnom iskustvu i aktivistica po vokaciji. Volonterka je Gradske knjižnice Poreč i aktivna je u projektu „Sretne priče“. Redovitim čitanjem priča uljepšava svakodnevnicu korisnicima Doma za starije i nemoćne Poreč.

 

Ondina Žužić

Ondina Žužić uključila se je među prvima u volonterske projekte Gradske knjižnice Poreč, kroz sve sezone projekta „Dam-daš: volonteri u akciji“ poučavajući polaznike osnovama njemačkog i talijanskog jezika. Od 2016. godine redovito čita korisnicima porečkog Doma.

 

Nadia Štifanić Dobrilović

Nadia Štifanić Dobrilović, kao zamjenica gradonačelnika Grada Poreča, prva je osoba iz javnog političkog života koja se je uključila u projekt „Sretne priče“ te je svojim primjerom pozvala sve da se priključe redovitom čitanju priča.

 

Tomislav Milohanić

U porečkom Domu za starije i nemoćne čitaju se i priče i stihovi Tomislava Milohanića. Njegovo druženje s našim najstarijim sugrađanima uvijek nas oplemenjuju, jer Milohanićeva djela, i proza i stihovi, na čakavštini i na književnom jeziku, nose u sebi ljubav prema čovjeku i zavičaju te čuvaju tradiciju zajednice. Pišući o svom kraju, njegovim stanovnicima, povijesti i običajima, ovaj istarski književnik na poseban način čuva baštinu i jezik, a stanovnici Doma najviše vole priče koje će ih povesti na putovanje u dane djetinjstva i mladosti.

 

Osnovna škola Poreč

2016. godine, učenici 6.e razreda Osnovne škole Poreč su se pod voditeljstvom pedagoginje Snježane Tićak Balaž i razrednice Snježane Sumić priključili svojim razrednim projektom „Znamo čitati – volimo čitati“ Projektu Gradske knjižnice Poreč Sretne priče. Čitali su poeziju i prozu istaknutih književnika (D. Tadijanovića, B. Prosenjaka, J. Truhelke i I. Bashevisa Singera), a mala stanka u čitanju upotpunjena je zvucima gitare i violončela koje u svirali razredni glazbenjaci. Susreti su prošli u ugodnom i toplom ozračju uz podršku korisnika Doma i osoblja. Ovi su susreti ukazali na važnost njegovanja odnosa, osjećaja i razumijevanja prema našim starijim sugrađanima. Cijeli Projekt pratili su i roditelji koji su svojim sudjelovanjem osnažili čitače.

Srednja škola Mate Balote, Poreč

U povodu Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca, učenici Srednje škole Mate Balote posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe u Poreču, gdje su čitali različite naslove i razgovarali s korisnicima.

Što učenici misle o volontiranju, kako im je bilo u Domu i planiraju li se opet uključiti u neki volonterski projekt ili aktivnost?

Karla Legović: Volontiranje je zapravo divno iskustvo u kojem možemo ne samo pomoći drugim ljudima, već i nasmijati ih i popričati s njima. Danas nam je bilo vrlo veselo i sigurno ćemo se vratiti. Tamo su ljudi ispunjeni ljubavi, smijehom i igrom, kao što su i sami rekli – oni su veliki dječji vrtić. Volontiranjem se planiram baviti i ubuduće, jer me to jednostavno obogaćuje i tada sam bolja i sretnija osoba.

Osim Karle Legović, u volontiranje su se uključili i učenici 4. razreda smjera agrotehničar, Mateo Antolović, Ana Kurelović i Antonio Červar. Oni su za druženje pripremili mnoštvo narodnih pjesama, ali i stihove Drage Orlića i Eveline Rudan.

Erik Kalčić

Vrijedni volonter Gradske knjižnice Poreč, jedan od najmlađih, uvijek pronađe vremena za druženje s korisnicima Doma za starije i nemoćne u Poreču te im redovito čita istarske štorijice te tiskane radove istarskih učenika na čakavštini i talijanskom jeziku.

 

Zorana Riggi

Mlada psihologinja iz Poreča, neumornog sportskog duha, uvijek je spremna uljepšati zimska popodneva starijim stanovnicima doma, a uz brojna djela iz istarske pisane baštine, redovito s korisnicima prolista dnevni tisak, popriča o aktualnostima iz Poreča i okolice, a njihova se druženja često oduže i do večernjih sati.

Davor Šišović

Davor Šišović, novinar i književni kritičar, vrsni je poznavatelj istarskog kulturnog nasljeđa i zaljubljenik u kulturnu baštinu. Proputovao je sva istarska sela neumorno dokumentirajući jezično bogatstvo.

 

Marija Sošić

Korisnike porečkog Doma razveselila je i teta Marija Sošić, pjesnikinja iz Sošići, koja svojom poezijom i duhovitim nastupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Autorica je brojnih zbirki poezije, a pjesme su joj objavljene u mnogim časopisima i zajedničkim zbirkama. Piše i uprizorenja, humoreske i scenske igre na čakavštini i hrvatskom standardnom jeziku. Članica je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Uključi se!

Prijava