Uz knjigu dijelimo sretne trenutke. U tom kontekstu potrebni smo stanovnicima domova za starije i nemoćne koji se, slabije pokretni, zahvaljujući knjizi još uvijek mogu otisnuti na brojna putovanja, postati ponovno mladi i strastveni, poput likova o kojima ćemo im čitati. U sklopu Booktige 2016. pokrenuli smo projekt „Sretne priče“ kojim pozivamo građane volontere da se odazovu na redovita mjesečna čitanja našim dragim bakama i djedovima. Osigurajmo im zajedno mnoge lijepe i mladolike trenutke. Više obavijesti u Gradskoj knjižnici Poreč.

O projektu

Knjige stare, ali njihovi likovi nikada. Pa tako i mi čitatelji, u trenutcima provedenima uz knjigu, postajemo bezvremenski poput njezinih junaka i priče koju ukoričuju. Inspiraciju za promociju sajma rabljenih knjiga Booktiga 2016., Gradska knjižnica Poreč, Jelena Fiškuš i Sean Poropat is Studija Sonda, pronašli su u porečkom Domu za starije i nemoćne, pokrenuvši projekt koji će njegove stanovnike, premda slabije pokretne, otisnuti na još mnoga brojna putovanja i avanture. Čitanjem, oni u svakom trenutku mogu postati ponovo Mali prinčevi, zaljubljene Julije ili možda ponekad luckasti, a zapravo vrlo lucidni Don Quijotovi. I sve zahvaljujući knjizi!

Plakati Booktige tek su bili uvod u mnogo širu temu, ‘Sretne priče’ koje započinju upravo tijekom održavanja sajma. Obzirom da uslijed ograničenog vida mnogim stanovnicima domova čitanje predstavlja napor, koncept predviđa da pod mentorstvom gradskih knjižnica u Istri, volonteri i javne osobe odlaze redovito čitati u županijske Domove, kako bi stanovnicima boravak učinili što kvalitetnijim. Ova akcija uključuje i zajednički razgovor, druženje i promišljanje o pročitanoj temi.

Projekt je prvi put predstavljen 21. travnja 2016. kada je korisnicima doma premijerno čitao književnik Mladen Kušec i primjerom pozvao mnoge volontere i javne osobe da nastave ovu aktivnost te da svojim pripovijedanjem odvedu naše najstarije stanovnike na brojna putovanja kroz sretne, ispričane i neispričane priče.

„Nisam znala da na svijetu postoji toliko lijepih riječi…“,
poruka je korisnice Doma za starije i nemoćne osobe Poreč

Uključi se!

Prijava